Waar moet je op letten bij het kopen van een CNC draaimachine?

Het kopen van een CNC draaimachine kan, met de vele opties tegenwoordig, best een lastige keuze zijn. Het is een kostbare investering waarvan je zeker wilt zijn dat deze goed bij jou en jouw bedrijf past. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een CNC draaimachine?

Bij het kopen van een een CNC draaimachine moet je letten op een heleboel aspecten, om tot jouw perfecte machine te komen. Wij geven jou de acht belangrijkste punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een CNC draaimachine:

 1. Het aantal benodigde assen;
 2. Het bereik van de assen;
 3. Het type bewerking;
 4. De eisen voor nauwkeurigheid;
 5. De CNC besturing;
 6. De afschrijving van een CNC draaimachine;
 7. De prijs/kwaliteit verhouding;
 8. De wens voor automatisering.

Dus stel jezelf de volgende acht vragen, en met die antwoorden ben je goed op weg richting jouw perfect passende CNC draaimachine!

Hoeveel assen heb ik nodig?

Een standaard CNC draaimachine beschikt over twee assen, de X- en de Z-as. Het is mogelijk om dit aantal uit te breiden met een derde as, de Y-as.
Daarnaast kan er een subspindel worden toegevoegd. En zijn er CNC draaimachines op de markt die een dubbel turret en een dubbel spindel hebben.

Welk bereik heb ik nodig?

Het bereik van de beschikbare assen is een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar de juiste CNC draaimachine.
Het te draaien product kan namelijk wel in de draaimachine passen, maar als het bereik niet toereikend genoeg is, ga je het gewenste resultaat niet halen. Probeer altijd zo dicht mogelijk bij het streefproduct te komen qua bereik.

Een groter bereik betekend immers niet altijd een betere machine. Een kleinere compactere machine is naast het lagere aankoopbedrag, ook vaak in staat om hogere snelheden te halen dat met de bewerking weer van pas kan komen.

Welk type bewerking wil ik op de machine doen?

Het is belangrijk om te kijken hoe de CNC draaimachine bijvoorbeeld omgaat met trillingen. In de ideale wereld zou er tijdens het verspanen geen trilling vrijkomen. Zonder die bijkomstigheid zou er namelijk minder slijtage plaatsvinden aan de gereedschappen en in de machine. Je hebt dan eigenlijk gereedschappen en een machine die nooit vervangen hoeven worden. Helaas is dit een utopie, maar proberen de machinebouwers het wel zoveel mogelijk in te perken. Hoe stabieler de trillingsdemping, hoe beter het is voor je product, de gereedschappen en de machine.

Bij lichtere verspaning is een lineair geleide machine vaak een goede optie, de investering voor deze machine ligt doorgaans lager dan de zwaardere blokgeleide (Box Way) machines. Deze laatste beschikt dan weer over de maximaal haalbare trillingsdemping, zoals op de SMEC SL machines te vinden is.

CNC draaimachine kopen - Linear Guided vs. Box Way

Wat is de vereiste nauwkeurigheid die ik stel?

In een bewerkingsmachine kunnen vele afwijkingen optreden die effect hebben op de te behalen nauwkeurigheid van de machine. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

 • Geometrische afwijkingen;
 • Thermische afwijkingen;
 • Dynamische afwijkingen.

Een goede omschrijving van nauwkeurigheid is dan ook wel ‘zo min mogelijk imperfecties’. De machinebouwer kan vaak aangeven wat de gemiddelde nauwkeurigheden zijn, dan spreken we vooral over de repeteer- en positioneernauwkeurigheid. Ook is het mogelijk om de nauwkeurigheid real-time te meten middels een liniaal of encoder in de machine.

Welke CNC besturing wil ik op de machine?

Net als smartphones en computers hebben CNC machines diverse soorten besturingen.
Op het gebied van draaien maken vooral Fanuc en Siemens de dienst uit. Ook zijn er nog een aantal machinebouwers die een eigen besturing hebben uitgebracht.

Het programmeren bestond vroeger puur uit ISO programmeertaal. Tegenwoordig heeft Fanuc bijvoorbeeld Manual Guide ontwikkeld en Siemens Shopturn. Deze toepassingen zorgen ervoor dat het programmeren makkelijker en sneller gaat en neemt de besturing je mee door het programmeerproces.

Wat is de afschrijving op de machine?

Een moderne CNC draaimachine gaat ongeveer vijftien tot twintig jaar mee, en met goed onderhoud nog langer. Fiscaal gezien wordt een nieuwe CNC machine in zes jaar afgeschreven. De rest- of marktwaarde na deze zes jaar is gemiddeld 25% van de nieuwwaarde.

Wat is voor mij de juiste prijs/kwaliteits-verhouding?

De beste prijs/kwaliteit hangt volledig af van de machinebouwer, het type machine, maar ook waarvoor de machine gebruikt wordt. Een lichte machine voor een zwaardere bewerking zal minder kwaliteit geven dan een machine die voor dat werk wel geschikt is. Met de besproken punten op deze pagina zou je ver moeten komen om de beste match te vinden.

Wil ik automatiseren?

Heb je regelmatig seriematig werk? Dan kun je ervoor kiezen om die klussen te automatiseren. Dat scheelt je flink wat inzet werk en het geeft je de tijd om met andere dingen bezig te zijn, bijvoorbeeld met de productie aan de nieuwe freesmachine.

Een CNC draaimachine is zeer geschikt om te automatiseren. Dat kan af staf middels een stafaanvoer, of per stuk door middel van een robot. RoboJob is hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor. Let wel op bij een stafaanvoer dat de doorlaat toereikend is voor de diameter van de staf en dat er een stafaanvoer-interface op de machine zit. Bij een robot is een automatische deur en robotinterface noodzakelijk.


Uiteraard helpen wij je graag met het uitzoeken van de perfect passende CNC draaimachine voor jouw machinepark!

  * verplichte velden

  0 antwoorden

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *