Waar moet je op letten bij het kopen van een CNC freesmachine?

Hoe vind je een CNC freesmachine die het beste bij jou en jouw machinepark past? Omdat het een kostbare investering is, moeten de juiste aspecten worden afgewogen om tot een goed overwogen keuze te komen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een CNC freesmachine?

Bij het kopen van een een CNC freesmachine moet je letten op een heleboel aspecten, om tot jouw perfecte machine te komen. Wij geven jou de acht belangrijkste punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een CNC freesmachine:

 1. Het aantal benodigde assen;
 2. Het bereik van de assen;
 3. Het type bewerking;
 4. De eisen voor nauwkeurigheid;
 5. De CNC besturing;
 6. De afschrijving van een CNC draaimachine;
 7. De prijs/kwaliteit verhouding;
 8. De wens voor automatisering.

Dus stel jezelf de volgende acht vragen, en met die antwoorden ben je goed op weg richting jouw perfect passende CNC draaimachine!

Hoeveel assen heb ik nodig?

Een CNC freesmachine beschikt standaard over drie assen, de X-, de Y- en de Z-as. Een mooi voorbeeld hier van is een Fanuc Robodrill. Overigens zijn deze CNC freesmachines uit te breiden met een vierde of zelfs vijfde as. Maar er zijn ook CNC freesmachines die standaard zijn uitgevoerd met een vierde of vijfde as.

Het voordeel van meerdere assen is dat er in één opspanning meerdere kanten bewerkt kunnen worden, dat scheelt flink wat tijd.

Welk bereik heb ik nodig?

Het bereik van de beschikbare assen is een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar de juiste CNC freesmachine.
Het te frezen product kan namelijk wel in de freesmachine passen, maar als het bereik niet toereikend genoeg is, ga je het gewenste resultaat niet halen. Probeer altijd zo dicht mogelijk bij het streefproduct te komen qua bereik.

Kitamura MedCenter 5AX

Een groter bereik betekend immers niet altijd een betere machine. Een kleine compacte machine is in vergelijking tot grote machines dynamischer en sneller. Zo heeft Kitamura een CNC freesmachine ontwikkeld die op een vloeroppervlak van 2,5 vierkante meter vijf-assig simultaan kan verspanen, en dat met een zeer hoge snelheid: de Kitamura MedCenter 5AX.


Welk type bewerking wil ik op de machine doen?

Hoe lastiger het te verspanen materiaal, hoe krachtiger en stabieler de CNC freesmachine moet zijn. Dit klinkt logisch, maar wanneer is de machine die je op het oog hebt nou geschikt voor jouw te bewerken materiaal?

We nemen om te beginnen aluminium even als voorbeeld. Dit is een vrij eenvoudig te verspanen materiaal, waarbij je niet zo zeer kracht en koppel nodig hebt, maar vooral een hoog toerental. Vaak zijn freesmachines die daar geschikt voor zijn, uitgerust met lineaire geleidingen en high speed spindels.
Bij materiaal dat lastiger te verspanen is, zoals Inconel of gereedschapsstaal, heb je meer baat bij een hoge koppel en een maximale trilling demping. Dit kan worden bereikt middels blokgeleidingen en een high torque of gearbox spindel.

CNC freesmachine kopen - Spindel kracht en koppel diagram SMEC LCV850

SMEC geeft dit in een diagram van de SMEC freesmachine LCV 850 mooi weer.

Kitamura laat hieronder het verschil in trillingen zien tussen een lineair geleide CNC machine en een blokgeleide machine.

CNC freesmachine kopen - Linear Guided vs. Box Way

Wat is de vereiste nauwkeurigheid die ik stel?

In een bewerkingsmachine kunnen vele afwijkingen optreden die effect hebben op de te behalen nauwkeurigheid van de machine. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

 • Geometrische afwijkingen;
 • Thermische afwijkingen;
 • Dynamische afwijkingen.

Een goede omschrijving van nauwkeurigheid is dan ook wel ‘zo min mogelijk imperfecties’. De machinebouwer kan vaak aangeven wat de gemiddelde nauwkeurigheden zijn, dan spreken we vooral over de repeteer- en positioneernauwkeurigheid. Ook is het mogelijk om de nauwkeurigheid real-time te meten middels een liniaal of encoder in de machine.

Welke CNC besturing wil ik op de machine?

Net als smartphones en computers hebben CNC machines diverse soorten besturingen.
Op het gebied van frezen maken vooral Fanuc, Heidenhain en Siemens de dienst uit. Ook zijn er nog een aantal machinebouwers die een eigen besturing hebben uitgebracht.

Het programmeren bestond vroeger puur uit ISO programmeertaal. Tegenwoordig heeft Fanuc bijvoorbeeld Manual Guide ontwikkeld en Siemens Shopmill. Deze toepassingen zorgen ervoor dat het programmeren makkelijker en sneller gaat en neemt de besturing je mee door het programmeerproces.
Daarnaast gebeurt het programmeren steeds vaker extern, met een CAD/CAM pakket als OneCNC. Met name bij complexere producten is dit aan te raden.

Wat is de afschrijving op de machine?

Een moderne CNC freesmachine gaat ongeveer vijftien tot twintig jaar mee, en met goed onderhoud nog langer. Fiscaal gezien wordt een nieuwe CNC machine in zes jaar afgeschreven. De rest- of marktwaarde na deze zes jaar is gemiddeld 25% van de nieuwwaarde.

Wat is voor mij de juiste prijs/kwaliteits-verhouding?

De beste prijs/kwaliteit hangt volledig af van de machinebouwer, het type machine, maar ook waarvoor de machine gebruikt wordt. Een lichte machine voor een zwaardere bewerking zal minder kwaliteit geven dan een machine die voor dat werk wel geschikt is. Met de besproken punten op deze pagina zou je ver moeten komen om de beste match te vinden.

Wil ik automatiseren?

Heb je regelmatig seriematig werk? Dan kun je ervoor kiezen om die klussen te automatiseren. Dat scheelt je flink wat inzet werk en het geeft je de tijd om met andere dingen bezig te zijn, bijvoorbeeld met het uitzoeken van een nieuwe draaimachine.

Een CNC freesmachine is zeer geschikt om te automatiseren. Dat kan via de voor- of zijkant van de machine. Om per stuks de freesmachine te beladen, kun je denken aan een robot van RoboJob. Let er in dat geval dus ook op dat de machine is voorzien van een robotinterface.


Uiteraard helpen wij je graag met het uitzoeken van de perfect passende CNC freesmachine voor jouw machinepark!

  * verplichte velden

  0 antwoorden

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *